Essential principle art receiving
If
someone has no abilities to to see and understand essentials of
painting artist can not and should not try to help it by doing painting
some other way.
It is primary task of education to teach people to see and understand essentials of art.
So - if people don't understand art it is not artists fault but fault of education system.
And of course fault of civilisation level of each society.
Jussi Vaarala

Atlanticin mukaan Suomi on yksi maailman anteliaimpia ja menestyksekkäimpiä hyvinvointivaltioita. Suomessa on alhaisempi vastasyntyneiden kuolleisuus, paremmat kouluarviot ja paljon alhaisemmat köyhyysluvut kuin Yhdysvalloissa - ja Suomi on maailman toiseksi onnellisin maa, Atlantic kirjoittaa.
Artikkelissa kerrotaan muun muassa viime aikoina maailmanlaajuisessa julkisuudessa olleista äitiyspakkauksista sekä Suomen peruskoulujärjestelmästä, jota monet pitävät maailman parhaana - siitä huolimatta, että suomalaiskoululaiset viettävät luokkahuoneissa itse asiassa vähemmän tunteja kuin muiden länsimaiden koululaiset. Koulujärjestelmä on myös yhdenvertainen:
- Arvelen, että yksi tärkeä asia on se, että Suomessa korostetaan paljon vähemmän kilpailua, sanoo Columbian yliopiston Suomi-tutkimuksesta vastaava Ellen Marakowitz.
Lehti ylistää myös suomalaista neljä kuukautta kestävää äitiyslomaa sekä sitä seuraavaa kuuden kuukauden maksettua vanhempainlomaa, jonka äiti ja isä voivat jakaa. Yhdysvallat on maailman viimeisimpiä maita, joissa äitiyslomaa ei ole lainkaan, lehti muistuttaa. Lisäksi Atlantic muistuttaa, että Suomen valtio tukee päivähoitoa, jolloin vanhemmat maksavat siitä vain murto-osan Yhdysvaltojen päivähoitohintoihin verrattuna.
Myös työttömillä on turvansa Suomessa. 500 päivää ansiosidonnaista ja senkin jälkeen peruspäiväraha, Atlantic ihmettelee. Eikä 8,2 prosentin työttömyyskään ole järkyttävissä luvuissa, lehti kirjoittaa.
- Jos tässä vaiheessa olet muuttunut kirjaimellisesti vihreäksi kateudesta ja joudut siitä lääkäriin - olet onnekas! Erittäin halvan julkisen terveydenhuollon lisäksi Suomi tarjoaa korvauksia sairauspäivistä ja lisäksi jos pitää jäädä töistä kotiin hoitamaan sairaita lapsia, Atlantic huomauttaa.
Hyvinvointivaltion luomisen apuna on ollut paikallishallintojen suurempi valta kuin Yhdysvalloissa. Kunnat ovat huolehtineet hyvinvointijärjestelmän ylläpidosta kuntavero tukenaan.
Tasa-arvo hyvinvoinnin taustalla
Atlantic kuitenkin muistuttaa, että aina Suomessa asiat eivät ole olleet näin hyvin. 1900-luvun alussa Suomi oli alikehittynyt maatalousmaa, paljon naapureitaan köyhempi. Lehden mukaan yksi Suomen etu kuitenkin oli valistunut asenne sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Suomi keskittyi lasten ja äitien aseman kohentamiseen suurilta osin, koska naiset olivat Suomen itsenäistymisen ja kansakunnan rakentamisen ytimessä.Suomi oli maailman toinen maa, joka antoi naisille äänioikeuden, Atlantic huomauttaa, ja naisia oli ensimmäisessä eduskunnassa paljon. Marakowitz sanoo, että koska naiset olivat mukana muokkaamassa modernia Suomea, lasten ja äitien edut muodostuivat hyvin luontaisesti hyvinvointivaltion rakenteisiin vuosikymmeniä myöhemminkin.
Atlanticin mukaan hyvinvoinnin taustalla on myös jo 1960-luvun teollistumisen aikana aloitettu työntekijöiden työkyvyn ylläpidon ymmärtäminen.
- Ajattelumalli oli, että 5 miljoonan asukkaan maana ei ole varaa hukata voimavaroja. Jos ihmiset ovat onnellisia, he maksimoivat työetiikkansa ja se auttaa kehittymään, arvioi Suomi-tutkimusohjelmaa Washingtonin yliopistossa johtava professori Andrew Nestingen.
Suomessa havaittiin, että hyvinvointi kannattaa ja se on toimiva ratkaisu, eikä siitä ole haluttu luopua.
- Ilmainen päivähoito ja terveydenhoito on mahdollistanut sen, että kaksi voi tuoda leivän kotiin - naiset voivat luoda uran, vaikka heillä on lapsia. Tämä edesauttaa myös talouskasvua, sanoo Göteborgin yliopiston taloushistorian professori Susanna Fellman.
Atlantic tosin huomauttaa, että suomalainen elämäntapa eroaa amerikkalaisesta. Suomalaiset asuvat puolet pienemmissä asunnoissa kuin amerikkalaiset sekä rikkaiden verotus - ja verotus ylipäätään - on huomattavasti korkeampi. Asiantuntijoiden palkat ovat pienempiä - joskin esimerkiksi lääkäreiden alempi palkkataso mahdollistaa terveydenhoitokulujen pysymisen maltillisella tasolla, lehti muistuttaa.
Lisäksi lehti muistuttaa, että Suomikaan ei ole talouden ihmemaa: talouskasvu on hidasta ja ikääntyvästä väestöstä seurannee ongelmia lähivuosina. Lisäksi valtion velka suhteutettuna bruttokansantuotteeseen ylittää pian EU:n 60 prosentin rajan.